Как да изберем най-подходящата имуществена застраховка? | Нетинс Брокерс

Как да изберем най-подходящата имуществена застраховка?

     Все повече собственици се замислят как да предпазят жилищата си от пожар, природни бедствия, наводнения, кражба, късо съединение, токов удар,земетресение,вандализъм. Статистиката показва, че малка част от българите застрахват този толкова важен актив. Всички може да се съгласим, че домът е най-ценното имущество, което притежаваме. Осигурявайки застрахователна защита за вашия дом, осигурявате сигурност и спокойствие за вас и вашето семейство.

     Човек и добре да живее, някой ден съседът може да го наводни. Или да стане късо съединение и домът ви да се запали. Или едно земетресение да напука стените. Вече сме свикнали често да го чуваме и да гледаме как за няколко мига създавани с години домове просто изчезват. За нещастие понякога това са и нашите домове, а не просто поредния репортаж за далечно бедствие. Около 10% от жилищата в България са застраховани, като точният брой всъщност е трудно да се определи. Малка част от този процент са домове, които не са ипотекирани и имат полица по желание на собственика. Често застраховка се сключва след изрично изискване на банката, отпуснала ипотечния заем. Каквато и да е застраховката, не забравяйте да прегледате и обмислите добре всички условия по нея. Една полица никога не трябва да се избира по цената – нека това е просто допълнителен критерий за избор. Не сравнявайте само цените на различните продукти. Запомнете, че застрахователната премия, която ще трябва да заплатите, зависи от покритията, които включва застраховката, от застрахователната сума, от оценката на имуществото, дали се прави индивидуална оценка или се купува готов пакет.

     Друга важна точка, на която да обърнете внимание е базовото покритие – обичайно това са пожар и природни бедствия. Прочетете какво е описанието за пожар и причини за възникването. От природните бедствия земетресението е изключено, то е отделна клауза при почти всички компании. Бедствие е счупване на прозорците от вятър, градушка, щети от бури и др.

     Никак не са маловажни щети от силен снеговалеж, падане на снежна маса и снеготопене Много важно, когато сте в къща. Такива щети може да има и в жилищен блок, предимно течове от топене на снеговете. Срутване на снежни маси може да счупят прозорци и остъклени тераси.

     Кражби, щети от влизане с взлом – също са отделни от базовия пакет. Застрахователите правят разлика между грабеж, нахлуване със специални технически средства и влизане с взлом. Движимото имущество се застрахова отделно от недвижимото, като е добре да си пазите касови бележки, фактури или гаранционни карти за техниката. В случай, че не пазите, кажете предварително на застрахователния агент, за да обсъдите най-добрият вариант за описването им и евентуално обезщетение. Картини, ценни вещи, бижута и книжа не влизат в общата застраховка, а за тях се сключва отделна.

     За повечето хора закупуването и обзавеждането на собствен дом е важна инвестиция, която несъмнено трябва да бъде защитена. Обичайните предпазни мерки (СОТ, локална аларма, метални врати и решетки) са по-скоро превантивни и често се оказват недостатъчни.  

     Застрахователните компании в България работят много активно в посока на разширяване на обхвата на застрахователните покрития. Много от тях предлагат стандартни пакети, при които не се извършва оглед на жилището, а обезщетенията се изплащат в пълен размер до посочения лимит, без да се прилага осредняване или амортизация на имуществото.